Har länge tänkt på hur det svenska språket utvecklas och vad det är som påverkar det till att gå i den riktningen som det har. Från att ha varit någon form av fornnordiska till att mer eller mindre standardiseras mer genom Gustav Vasas bibel och visare moderniseras genom det ökade informations utbytet mellan olika delar av landet under de nästkommande åren till att bli nusvenska.
Det är en väldigt förenklad bild om hur vi hamnade där vi är idag, jag till exempel hoppade över att nämna fornsvenskan och jag delade heller inte upp de olika språk-epokerna i de mindre delar som finns. Jag har en ganska bra anledning för att göra så också, det är inte språkets historia jag tänkte skriva om, det är vart det är på väg idag som jag tänkte ta upp.
I början av 1900-talet så på verkade nationellaradiosändningar språket och runt 1960 så spelade TV en väldigt stor roll i förändrandet av vårat språk, och nu, Internet.
Det är jättebra att språkets huvudsakliga inspirationskälla ändras i takt med utvecklingen av mediedistribution, det är även naturligt, dock så har det även sina nackdelar. Idag så korrekturläser man sällan som som skrivs på internet, detta gör man alltid med TV- och radiosändningar, förutom när det är live eller en dokusåpa (dokusåpor censureras istället). Detta, att man sällan korrekturläser forum-inlägg ock så vidare, har till följde att personer som är nya till språket lär sig fel, de ser felen på internet och andra ställen och tar detta som sanningen, istället för i radio och TV.
– Men, Albin, tidningar då?
Jag nämner inte tidningar av en enkel anledning; majoriteten av dagens journalister kan jämställas med 13åringar på diskussionsforum på internet. Det är sorgligt, men sant. Det är i alla fall min uppfattning om saken och därför så häller jag mig till TV och radio.
Nu till det jag egentligen ville få sagt: Vårt språk förändars, till det bättre eller till det sämre, jag vet inte, men det ändras, väldigt snabbt.
Till exempel så har jag märkt att jag ibland ersätter punkter i slutet av meningar med en smiley :)
Vet att flera gör så, så jag är inte ensam, men är det verkligen ett steg i rätt riktning? Att ta bort punkter och stora bokstäver? Kanske ska försöka att avskaffa paragrafen också? Så att det verkligen inte kommer att gå att läsa vad som skrivits.
Märker du av samma förändringar, eller är jag den enda? Vad tror du att de kan bero på?
Inga inlägg igår, kom inte åt en dator på hela dagen, förutom i skolan, på lektionerna, och det känns lite onödigt att chansa på att bli av med den.
Använder också rätt ofta smileys eftersom det på nåt sätt ersätter det tonläge man skulle haft om man pratat IRL (förkortningar och inblandning av engelska är väl också en del av utvecklingen). Att språket förändras ser jag som en positiv sak, vem har sagt att punkt och versaler är det enda rätta sättet?
SvaraRaderaSant...
SvaraRaderaMen att det s.k "internetspråket" sprids och används i vanligt tal, är enligt mig en försämring av vårt språk. Dessa smileys och uttryck (LOL, WTF) som man använder nästan undermedvetet i meningar känns inte rätt och inte de nya ord som lagts till i SAOL heller.
Jag talar då om ord som "guss", "Keff". Fast "internetspråk" och "sms-språk" är väldigt praktiskt och bra på just internet respektive i SMS, då man behöver fatta sig kort i meddelanden. Inte i talspråk.
Samtidigt som det engelska språket påverkan kan vara positiv, då svenskan kanske då kan ha en större chans att överleva i framtiden. Det engelska ordet "skate" har vi tagit över och böjt som till t.ex. "skejta" och det känns bra. Istället för att man skulle skriva "skatea". Finns många fler engelska ord vi använder idag som slutar på -e som också bör "försvenskas" i sin stavning. Men vi får icke låta vårt språk misshandlas som det blir i vissa delar av Sverige. Någon form av standardisering av svenskan bör finnas, även om dialektala ord som "la" bör vara mer acceptabelt.
Jag säger inte att mitt språk är helt korrekt, men sär skrivningar och långa inlägg utan varken punkt eller kommatecken gör mig vansinnig. Jag tycker inte heller om när folk skriver "sej" istället för "sig" då det ser rent ut sagt förjävligt ut.